pátek 23. srpna 2013

Biela vesta

Děkuji za ZDROJ 




Materiál:
- 300 g bielej priadze APOLLO - 100% akryl, 200m/50g
Veľkosť: 134 - 140
Ihlice: rovné ihlice č. 4,5

Zadný diel
Nahodíme 68 očiek, 13 riadkov pletieme vrúbik - rub aj líce hladko. V 14. (lícovom) riadku začneme pliesť vzor - krajové oko, 28 očiek obrátene, 10 očiek hladko, 28 očiek obrátene, krajové oko. Rubovú stranu pletieme, ako sa javí. Od 16. očka pletieme nad strednými 10 hladkými očkami vrkoč - upletieme 4 očká hladko, 3 očká si dáme na pomocnú ihlicu PRED prácu, prepletieme 3 očká z ľavej ihlice hladko, potom prepletieme očká z pomocnej ihlice hladko. Nasldujúce 3 riadky pletieme očká, ako sa javia. Vo 4. nasledujúcom riadku opäť krížime - 3 očká dáme na pomocnú ihlicu ZA prácu, prepletieme hladko 3 očká z ľavej ihlice, potom hladko 3 očká z pomocnej ihlice, dopletieme zvyšné 4 očká hladko z ľavej ihlice. Kríženie opakujeme na striedačku v každom 4. riadku.
Po 30 cm začneme raglánové uberanie - v každom 2. rade 18x 1 očko zvýrazneným uberaním - splietame 3. a 4. oko od začiatku, resp. 3. a 4. oko od konca. Zvyšných 32 očiek uzavrieme.

Predný diel ľavý:
Nahodíme 46 očiek, 13 riadkov pletieme vrúbik. Potom začneme vzor - 1 krajové oko, 4 očká obrátene, 3 očká hladko, 3 obrátene, 10 hladko, 3 obrátene, 3 hladko, zvyšok pletieme vzor "ryža" (v lícovom riadku striedame 2 hl, 2 obr, v rubovom riadku pletieme opačne, ako sa oká javia - čiže nad hladkým okom upletieme obrátené a naopak). Nad 10 hladkými očkami vyplietame vrkoč ako na zadnom diele. Pletieme do výšky 30 cm, začneme raglánové uberanie prieramkov ako na zadnom diele. Vo výške 35 cm uberieme výstrih - z pravej strany uzavrieme 18 očiek, potom ešte 1x3 očká a 2x 2očká. Na konci (po skončení raglánového uberania) nám ostanú 3 očká, ktoré uzavrieme.
Predný diel pravý:
Nahodíme 46 očiek, 13 riadkov pletieme vrúbik. Potom začneme vzor - 1 krajové očko, 5 obrátene, 10 hladko, 3 obrátene, 3 hladko, 3 obrátene, 10 hladko, 3 obrátene, 3 hladko, 4 obrátene, 1 krajové oko.
Nad 10 hladkými očkami vyplietame 2 vrkoče ako na zadnom diele. Raglán aj výstrih uberieme ako na ľavom prednom diele. Naviac ešte vypracujeme 4 dierky. Prvé 2 dierky pri 14-tom krížení vrkoča, a to tak, že ukončíme 3. a 4. oko od začiatku a 2. a 3. oko v obrátenom stĺpe hneď za prvým vrkočom. V rubovom rade očká znovu nahodíme. Druhé dve dierky vypracujeme zanovu ukončením rovnakých očiek pri 18-tom krížení vrkoča.
Rukáv:
Nahodíme 50m očiek, pletieme prvý (rubový) rad hladko, potom pletieme vzorom "ryža". Po 8 riadkoch začneme uberať raglán rovnako ako pri zadnom diele - 18x 1 očko v každom 2. riadku. Po ubratí raglánu pletieme ešte 4 riadky a očká uzavrieme.
Dokončenie:
Diely zošijeme, vsadíme rukávy. Na ihlicu naberieme očká okolo výstrihu a upletieme 8 riadkov vrúbikom. Pravý predný diel obháčkujeme radom krátkych stĺpikov a radom račích stĺpikov. Našijeme gombíky. Keďže sa vestička pri nosení stále otvárala, prišila som jeden predný diel k druhému (len na pár miestach skrytým stehom). Vesta je teraz prevliekacia cez hlavu, ale vôbec to nevadí a vyzerá to pekne.

1 komentář:

  1. Tá vyzerá perfektne! Ja už niekoľkokrát premýšľala nad tým, že by som pre svoju malú uplietla tiež nejakú takú vestičku. Asi by som si na to ale netrúfla, pletenie mi toľko totiž nejde. To už by bolo asi lepšie, keby som to nechala na svojej matke, tá sa v pletení priamo vyžíva.

    OdpovědětVymazat