pátek 23. srpna 2013

Pletená ušanka

Děkuji za ZDROJ

 Návod je na velikost cca 86 - 92, ale da se jednoduše přizpusobit i na větší či menší velikost.



Pleteme ze silnější vlny nebo slabší dvojitě na jehlicích číslo 5. Nahodíme 6 ok a upleteme jednu řadu hladce a jednu obratce. Od třetí řady přidáváme v každé lícové řadě 2 oka (na začátku a na konci). V rubových řadách nepřidáváme. Pleteme, dokud nemáme 22 ok.




"Trojúhelníček" necháme na jehlici a nahodíme dalších 6 ok. Stejným způsobem jako první, pleteme druhou a třetí část vrchu čepičky. Nakonec máme na jehlici 3 trojúhelníky, které další řadou spleteme dohromady.


Pleteme rovně až do požadované výšky od čela. V mém případě je to 15 - 16 cm (40 řad). V průběhu pletení můžeme ještě přidat nějaké očko, pokud potřebujeme čepičku širší. Já jsem přidala ještě 2 x 2 oka. celkem máme tedy 70 ok a 40 řad. Začneme tvarovat klapky na uši. Rozdělíme si počet ok na 4 části - jedna na čelo, jedna na zadní část a dvě na klapky na uši. V mém případě 2 x 18 ok na přední a zadní výkus a 2x 17 ok na klapky na uši. Upleteme ještě jednu řadu hladce a v rubové řadě uzavřeme vprostředku 18 ok. Na krajích nám zbyde 17 + 9 ok (polovina zadní části, bo to budeme sešívat) = 26 ok na každé straně.

Tak a teď pleteme každou čast zvlášť. Nebo můžete i najednou, ale potřebujete dvě klubíčka a mě se to moc motá :-) V první řadě hladce ujmeme 1 oko u výkusu na čelo. V 3. řadě dtto V 7. řadě ujmeme z druhého kraje výkus vzadu, tzn 9 ok (18 /2) a na druhé straně zase jedno oko. V 9. řadě na každé straně jedno oko Pak pleteme bez ubírání a od 15. řady ujímáme v každé lícové řadě 2 oka až nám nezbyde nic. Máme jednu klapku hotovou. Tohle je jen příklad, jak můžete klapku tvarovat. Pokud jí chcete delší, budete ujímat pomaleji a pod.

Stejným zbůsobem upleteme i druhou klapku a vznikne nám takový divný patvar.






Sešijeme. Nejdříve vzadu, pak ty výkusy nahoře, vršek se stáhne k sobě. Pak můžeme obhačkovat nějakou jinou barvou, ať se začistí kraj a dle libosti ozdobit aplikací, bambulkama a pod.







Ještě jeden fígl, který dělám - pokud máte čepičku hotovou a nevyšla vám velikost, resp je moc úzka, dá se uplést ještě pruh stejně dlouhý jako zadní část a všít ho dozadu. Už se mi to parkrát povedlo. A to "ozdobné" prošití používám, pokud je šev moc vidět. Vypadá to myslím dobře.






jeste pridavam postup, jak pridavat ocka, aby byl kraj hezky bez velkych der. Maminky se ptaly, tak se treba bude hodit i dalsim :-) Takze kdyz pridavam, tak upletu krajove oko, pak jedno hladce a pridavam: naberu pravou nitku oka z predesle rady. Na konci rady predposledni oko (tzn krajove + dve hladce) nejdrive upletu a pak naberu levou nitku oka z predesle rady a pridam, pak jedno oko a krajove oko. Vice snad je patrne z prilozenych obrazku.







Žádné komentáře:

Okomentovat