pondělí 26. srpna 2013

Pletený svetr pro mimča (velikost 68)

Svetřík odpovídá velikosti č. 68 tak na 3-6měsíců.
Svetřík je ke krku ale se zapínáním na rameni pro snadnější oblékání. Rozměry jsou šíře 22cm, délka 26cm a rukáv délka od prúramku 16cm.
Pleteno z příze AJA dvojitě na jehlicích č. 3,5 a protože budeme plést copánkový vzor je potřeba ještě krátkou pomocnou jehlici na křížení ok nebo jen jako já budete křížená oka držet prsty :), 3knoflíčky. Spotřebovala jsem necelých 15dkg příze.
Záda: začneme na 37ok (35+2krajová oka) pleteme rantl patentem hladce, obrace v 8řadě v rubu přidáme 1oko na 36+2kraj.oka V 9řadě v licu pleteme všechna oka hladce a z rubu všechna oka obrace.
takto upleteme 58řad (počítano bez řad rantlu)
V59 řadě začneme ukončovat ale posledních 12ok na levé straně budeme plést ještě dál z licu stále hladce a z rubu obrace. Uzavřeme tato oka v 65 řadě.
Předek: rantl stejně na 35+2krajová oka v 8řadě přidáme 4 oka.
V 9řadě začneme vyplétat podle vzoru: krajov. oko, 4oka hladce, **2 oka obrace, vzor B, 3oka obrace, vzor A, 3oka obrace, vzor B, 2oka obrace,** 4oka hladce a krajové oko.
Rubové řady pleteme oka jak se jeví. Vzor mezi ** je na 31ok kdo by chtěl širší svetřík stačí víc ok hladkých na začátku a konci pleteniny.
Pleteme 44 řad v 45řadě uzavřeme 5prostředních ok a postupně ubíráme na výstřih v řadách na každé straně 2,1,1,0,1,0 levou stranu uzavřeme v 59řadě pravou pleteme výš kde v 57řadě uděláme dírky na knoflíky a ukončíme až v 61řadě.
Vzorečky jsem si vytvořila a dala takto vedle sebe jak mě zrovna v daný moment napadlo. Značky na oka a křížení asi nejsou podle tabulek ale já si je takto maluji podle svého už 25let tak snad to nevadí.
Rantl kolem krku: nejprve sešít ramena kde nebude zapínání na knoflíky. Pak nabereme z licu na jehlici celkem 51ok na prukrčník, začneme u toho prodlouženého ramene kolem a končíme na druhé straně kde máme též prodloužené ramemo. To máme aby se překrývalo a bylo kam udělat zapínání na knoflíky.
Pleteme patentem hladce, obrace ve 14řadě z rubu ukončíme a přehneme na polovinu a přišijeme na konci jsem udělala háčkem z řetízku poutko na knoflíček co budeme zapínat na rantlu.
Rukáv: rantl na 25ok(23+2kraj.oka) opět patentem 8řad, v této řadě přidáme 3oka a máme nyní celkem 28ok (26+2) Pleteme kraj oko, 8ok hladce, 2oka obrace, vzor B, 2oka obrace, 8ok hladce a krajové oko.
V dalších řadách pak postupně přidáváme oka na rozšíření rukávu. Rukáv ukončíme ve 33řadě.
Nyní sešijeme (sháčkujeme ) rukávy a boky a přišijeme rukávy. Tam kde máme na rameni zapínání nesmíme zapomenout, že to co je delší přijde při příšívání rukávu přes sebe.
Pak už jen přišít knoflíčky a je hotovo.

ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY


Děkuji za ZDROJ

4 komentáře:

  1. Dobrý den podrobný návod na zdrojových stránkách jsem stáhla, byl využívám jednou osobou komerčně, kdyby se všichni chovali jako zde a uvedli zdroj nebyl by problém. Dagram

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím, můžete přidat popisy vzorů A a B? Bez nich tento návod nemá smysl. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. nádhera moc pěkný svetřík vyskouším

    OdpovědětVymazat
  4. Svetr je moc krásný. Opravdu je škoda že chybí vzor A a B. Na zdrojových stránkách jsem bohužel nenašla. Kdyby se vzory přidaly s radostí úpletu.

    OdpovědětVymazat