pátek 23. srpna 2013

Volánová sukňa

Děkuji za ZDROJ 




Materiál:
- 200 g (300 g) priadze ARGENTINA
- 50 g priadze MARIOLA , prípadne môžete použiť aj bavlnenú priadzu CATANIA

Veľkosť: 128/134 (140/146) - údaje pre väčšiu veľkosť sú uvedené v zátvorke
Háčik: č. 3,5
Ihlice kruhové 60 cm, č. 5 - 6

Nahodíme na kruhové ihlice 70 očiek z okraja priadze Argentina a pletieme v radoch dookola, kým neminieme obidve klbká (pre väčšiu veľkosť 3 klbká). Očká na ihlici uzavrieme pomocou háčika priadzou Catania, pričom po každom ukončenom očku urobíme ešte 1 RO. Máme teda upletený volán, ukončený radom 140 pevných očiek (PO).
1. r: Do pevných očiek háčkujeme DS, pričom každé 4. a 5. PO zháčkujeme do 1 DS. Háčkujeme dookola, koniec radu pripojíme k začiatku vždy 1PO.
2.r: Háčkujeme bez zmeny.
3.r: Zháčkujeme každý 4. a 5. DS do jedného DS. Na konci radu nespájame koniec a začiatok, pretože od toho riadku budeme háčkovať v radoch tam a späť, aby vzadu vznikol otvor. Na konci uháčkujeme ešte 3RO (rad teda bude o 3DS dlhší ako predtým, aby sa nám koniec a začiatok prekrývali).
Všetky ďalšie riadky - háčkujeme rovno v radoch tam a späť, pričom rad vždy začíname 2 RO namiesto prvého DS. Na troch miestach vypracujeme slučku na zapínanie gombíka - namiesto prvých 2 RO urobíme 5 RO. Keď máme celkovo 13 riadkov, prácu ukončíme.
V mieste, kde sa spája pletená a háčkovaná časť uháčkujeme 1 riadok KS a doňho potom 1 riadok vejárikov - 5 DS do jedného očka, preskočiť jedno očko, urobiť 1 KS, preskočiť jedno očko, zase 5 DS do jedného očka...
Vejáriky odporúčam v špičke priháčkovávať k volánu, aby sa nevykrúcali dohora.
Našijeme gombíky.

Ak sa nekamarátite s ihlicami, odporúčam začať háčkovať sukienku zhora a po uháčkovaní sedla uháčkovať filetovú sieťku (1DS, 1RO...). Keď bude sieťka dostatočne dlhá, naháčkujte k nej volánovú priadzu.

Žádné komentáře:

Okomentovat